Impressie ROB-DAG 2018

1 ROB-dag, ruim 300 leerkrachten van de groepen 1 en 2, 1 super-inleider, 3 workshoprondes, 17 workshops, 1 informatiemarkt, 3 organiserende partijen en 1 prachtig thema: Geef ze de ruimte!
Het wordt steeds duidelijker dat jonge kinderen leren door te spelen. Laat kinderen heerlijk vies worden, wees niet te bang voor risico’s, stimuleer het spel. Kortom: geef ze de ruimte! En dat was precies het thema van de 15e ROB-dag die op 21 maart plaatsvond in Zwolle.
De inleiding is verzorgd door Minchenu Maduro, bekend van het tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Daarna is iedereen aan het denken èn doen gezet tijdens drie workshoprondes. Ook was er voldoende tijd om met elkaar van gedachten te wisselen en de informatiemarkt te bezoeken. Een korte impressie van deze inspirerende dag die door Centraal Nederland, Hogeschool Viaa en de IJsselgroep is georganiseerd.

Inleiding door Minchenu Maduro

Minchenu Maduro is pedagoog en bekend van het tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Haar lezing was ontwapend, sprak tot de verbeelding en raakte mensen op een plek waar ze zelf moeilijk bij kunnen komen: recht in het hart. Zij nam het publiek mee in een boeiend verhaal over het belang van ruimte geven aan de creativiteit van kleuters en gaf een goed advies aan alle deelnemers: neem ook zelf als kleuterleerkracht ruimte voor je professionele ontwikkeling. Hierbij een aantal mooie uitspraken van Minchenu:

‘Geef kinderen de ruimte. Maak ze door spel zelfredzaam, laat ze zelfvertrouwen opbouwen.’
‘We willen kinderen voorbereiden op de maatschappij. En dan hebben ze het nodig om dat zelfvertrouwen te hebben. En dat lukt door ze de ruimte te geven en het ze zelf te laten ontdekken.’
‘Leerkrachten zijn bijzonder, zij maken het verschil door de manier waarop zij lesgeven. Kleuterleerkracht is echt een vak en daar mag je trots op zijn.’

Workshops

Denken en doen stond centraal tijdens de 17 workshops die gedurende de dag werden aangeboden. Het aanbod was gevarieerd, verrassend, inspirerend en vooral praktisch. Een aantal presentaties is als download beschikbaar gesteld.

Quotes van deelnemers

 • Ik neem mee dat ik met vanzelfsprekende dingen als satéprikkers heel veel andere dingen kan doen.
 • Ik neem me voor creatiever te zijn met voor de hand liggende dingen de kinderen te stimuleren tot spel, om ze een uitdagende speel leeromgeving te bieden.
 • Gedurende het jaar neem ik de kinderen iedere week mee naar het bos. Met alle dingen die we daar zoeken en vinden maken we seizoensgebonden Mandala's.
 • De ROB dag even weer een eyeopener voor mijzelf.
 • Een dag waarop ik mijzelf de ruimte geef om me te laten inspireren.
 • Van deze dag neem ik mee dat we met de inzet van spel al zoveel ruimte geven aan het leren voor kinderen dat de methode geboden activiteit al lang aan bod zijn geweest. Terwijl je vaak denkt dat een methode houvast geeft, merk ik nu dat het vaak ook belemmerend werkt.
 • De leerkrachten van de kleutergroepen weten vanuit opleiding en ervaring heel goed wat er nodig is om jonge kinderen tot leren te motiveren, we onderschatten ons zelf vaak nog!
 • Ik ga de kinderen meer centraal zetten, wat willen zij en waar denk ik als leerkracht waar het naartoe moet. En dan samen kijken wat willen we bereiken en hoe gaan we dat samen doen?

Over de workshops

 • Lekker praktisch aan de slag
 • Interactief, veel inspiratie opgedaan
 • Ik werd enthousiast en wil er snel mee aan de slag
 • Super leuk, praktisch toepasbaar
 • Concrete ideeën

Smaakt de ROB-dag naar meer?

Dan zijn de volgende drie zaken voor jou interessant:

 • Nieuwsbrief ‘ROB-dag’: ben je op zoek naar inspiratie, tips en voorbeelden voor leerkrachten groep 1 en 2? En wil je alles weten over de volgende ROB-dag? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief
 • Meet-ups: tussen de ROB-dagen door organiseren wij regelmatig kleinschalige bijeenkomsten rond actuele thema’s voor groep 1, 2 en 3. Houd de nieuwsbrief in de gaten.

Meer weten?

Neem dan contact op met Hogeschool Viaa of de IJsselgroep