Volle bak bij de Meet-Up 'Hebben we al samen gelezen?’: een impressie

Leren lezen en schrijven, kan dat ook anders in groep 2-3? Meer vanuit het kind, minder vanuit de methode? Natuurlijk kan dat. Maar liefst 125 leerkrachten uit de onderbouw van het basisonderwijs kwamen woensdag 27 maart naar de Meet-Up in Zwolle om te ontdekken 'hoe het anders kan'. Deze Meet-Up is georganiseerd door Hogeschool Viaa en IJsselgroep Educatieve Dienstverlening Specifiek voor leerkrachten uit groep 1-2-3.

Mooie inhoud

Nienke Bouwman heette ieder welkom en sprak over het dilemma van veel leerkrachten groep 3: we willen graag net als in de groepen 1 en 2 meer betekenisvol werken, maar het lijkt soms een wedstrijd snellezen vol AVI-hordes. Helaas verliest een aantal kinderen hierdoor het plezier in lezen. Het kan anders, maar.. hoe?

Film ‘Hebben we al samen gelezen?’

Truus Visser vertelde over de film over de klas van juf Marie-Louise van Ruiten. Het vierveldenmodel werd toegelicht en iedere deelnemer heeft zijn eigen kijkvraag gemaakt. Vervolgens startte de film. De film gaf je het gevoel 'middenin de klas te zitten' en werd vol aandacht bekeken:
wat een enthousiaste juf, wat inspirerend om te zien hoe zij werkt.

In gesprek

Na de film werden de gespreksleiders voorgesteld: leerkrachten die ook bezig zijn om het aanvankelijk lezen en schrijven meer los van de methodes vorm te geven. Alle deelnemers kozen een gespreksleider en de verschillende groepjes vonden hun weg in het gebouw van Hogeschool Viaa. Er zijn mooie gesprekken gevoerd over anders lezen en schrijven, het maken van keuzes en het loslaten van het vertrouwde. En over de praktijk.

Quotes

  • “Meer loslaten, dat ga ik doen!”
  • “Mijn handen jeuken!”
  • “Wat inspirerend om te horen hoe anderen het doen!"

Napraten

Even napraten. Daar was natuurlijk weer alle alle ruimte voor tijdens het buffet. Dit is ook direct de kracht van de Meet-Up: inspiratie krijgen van andere professionals, kennis delen, goede interactie en herkenbare voorbeelden uit de praktijk met elkaar bespreken.

Binnenkort deel 2?

Wellicht komt er in het najaar van 2019 een vervolg met deel 2 van de film. We houden jullie op de hoogte.