ROB PLUS

Live event en online sessies

ROB PLUS bestaat uit twee onderdelen: de ROB-dag, een uniek live event 5 oktober 2022 en daarop volgend drie interactieve online sessies in 2023. Kortom: een heel jaar het jonge kind in beweging.

ROB-dag 5 oktober 2022

De aftrap is een prachtig event op 5 oktober waar wij elkaar weer persoonlijk ontmoeten en inspireren. Spreker is Anita Derks, directeur Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind. Zij stelt in haar sessie het jonge kind in beweging centraal.

Het jonge kind in beweging

Anita Derks, directeur Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind
Datum: woensdag 5 oktober 2022

We weten hoe belangrijk het is om mee te bewegen met het kind. Wat drijft het kind? Hoe kunnen wij echt nieuwsgierig zijn naar wat het kind bezighoudt en vanuit die interesse het spel verrijken? In bewegen zit ook het woord ‘wegen’. Wat zie je, wat hoor je, wat voeg je toe, hoe beweeg je mee?

Het gesprek over goede begeleiding van het jonge kind vraagt om gemeenschappelijke taal en gemeenschappelijke bronnen voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, studenten en directeuren. Waarom is meebewegen belangrijk? Waarom ben jij belangrijk en wat is jouw rol in het spel? Laat je verleiden om in beweging te komen voor en met het jonge kind.

Samen slaan we een brug tussen wetenschap en praktijk. Je koppelt nieuwe inzichten aan jouw werkwijze en intuïtie. Uitgangspunt is altijd: hoe past mijn eigen visie, de visie van onze organisatie, binnen de recente wetenschappelijke inzichten over ontwikkeling van jonge kinderen. 

Programma

 • 15:00

  Welkom met koffie en thee

 • 15:30

  Start programma met spreker Anita Derks

 • 16:35

  Koffie en thee

 • 16:45

  Uiteen in groepen: aan de hand van beelden en stellingen in gesprek over de praktijk

 • 17:45

  Overheerlijk maaltijdbuffet

 • 18:30

  Plenaire bewegingsactiviteit

 • 18:34

  Terugkoppeling met Anita Derks, die praktijkverhalen verbindt en vragen beantwoordt

 • 19:30

  Afsluiting en vooruitblik op online sessies

Na de ROB-dag op 5 oktober 2022 gaat het programma verder. In 2023 schieten we op 18 januari direct goed uit de startblokken met de eerste interactieve online sessie uit een serie van drie. Ook deze sessies maken onderdeel uit van ROB PLUS.

Kom in beweging en reserveer jouw plek

Online sessies in 2023

De drie interactieve online sessies zijn gepland op woensdag 18 januari, 15 maart en 24 mei 2023. Tijd: Van 15.30 - 17.00 uur.

Wat speelt (in) het kind? - Online

Door Ellen de Haan - Onderwijsadviseur Jonge Kind, IJsselgroep
Datum: woensdag 18 januari 2023

De natuurlijke drijfveer van kinderen om de wereld te kunnen grijpen en te begrijpen, vraagt om spel. Oefenen door het ‘doen alsof’ om het daarna echt en vooral zèlf te kunnen. Maar hoe kan spel eruitzien? Wat speelt een kind eigenlijk? Door de ogen van een volwassene lijkt het soms alsof een kind niet speelt. Het vraagt van jou om gericht te kijken en te luisteren, om vervolgens te weten wat je moet doen. Of juist moet laten.

Als professional probeer je dit spelen te verrijken en te stimuleren. Hoe weet je nu of je het ‘goede’ doet? Ook door de ogen van het kind? En wat hebben spelende kinderen nodig om optimaal te kunnen profiteren van jouw spelaanbod? Dat is: meebewegen, voor(t)bewegen en stilstaan.

Met vallen en opstaan; spel in beweging - online

Caroline van Leijenhorst – Docent Jonge Kind, onderwijskundige, Hogeschool Viaa
Datum: woensdag 15 maart 2023

Met opperste concentratie bouwt Ella een toren, ze zet haar stoel bovenop een tafel om er nog een blokje bovenop te kunnen zetten. Het bovenste deel van de toren zwaait al een beetje heen en weer …

Kinderen bewegen zich op de grens van hun mogelijkheden en leren al spelend deze grenzen te verkennen en te verleggen. Dit gebeurt soms letterlijk door vallen en opstaan en vraagt een omgeving waarbinnen risicovol spel mogelijk is.

Hoe beweeg jij mee met het spel van het kind en welke speelruimte geef je? Lukt het je om eerst goed te kijken, te duiden wat je ziet voordat jij in beweging komt?

Als professional zoek je naar de optimale balans tussen veiligheid en uitdaging. Deze online bijeenkomst gaat over hoe je kunt meebewegen met het spelende kind. 

Het kleuterbrein in beweging! - online

Door: Jan van der Zwan – Psycholoog, onderwijsadviseur, spreker op gebied van breinontwikkeling
Datum: woensdag 24 mei 2023

Bewegen en muziek hebben een enorme invloed op de cognitieve, sociaal-emotionele en creatieve ontwikkeling van kinderen. Uit veel onderzoeken komt naar voren dat bewegen de ontwikkeling en het leren versterkt. In het onderwijs wordt vaak alleen ´het hoofd´ lesgegeven, terwijl kinderen de wereld het liefst ontdekken met hun hele lijf; zéker jonge kinderen. En laten kinderen bewegen nou ook nog eens ontzettend leuk vinden. Logisch dus dat je tijdens deze workshop zelf ook niet op je stoel blijft zitten.

Met de breinkennis die je in deze workshop opdoet begrijp je veel beter hoe het kinderbrein werkt en hoe je bewuster jonge kinderen op dit vlak kunt begeleiden.

Prijs en aanmelden

ROB PLUS

Toegangskaart event op 5 oktober
inclusief de drie online sessies: € 325,-